Jest porozumienie pomiędzy Głównym Inspektorem Sanitarnym i Głównym Lekarzem Weterynarii. Ma być mniej kontroli

Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas oraz Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk zawarli porozumienie ramowe o współdziałaniu i współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz organów Inspekcji Weterynaryjnej

Porozumienie przewiduje zacieśnienie współpracy organów obu Inspekcji na wszystkich szczeblach ich struktury organizacyjnej. Obejmować będzie przede wszystkim nadzór nad produkowaną i wprowadzaną do obrotu żywnością, również eksportowaną i przywożoną na terytorium Unii Europejskiej. Porozumienie obejmuje także zwalczanie chorób odzwierzęcych, nadzór nad paszami i zagospodarowaniem ubocznych produktów zwierzęcych. Podpisanie porozumienia wynika z potrzeby uaktualnienia postanowień dotychczas obowiązującego w tym zakresie porozumienia, które zostało zawarte w 2007 r.

„Jeżeli będziemy kontrolować wspólnie, to kontroli będzie mniej, to istotne dla wszystkich producentów. Producenci nie mogą mieć tak wielkiej ilości kontroli” – ocenił Pinkas. – „Za bezpieczeństwo żywności odpowiada teraz pięć instytucji rządowych. Jesteśmy przed procedowaniem ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, ale te największe inspekcje muszą współpracować, by już teraz producenci odczuli, że są im przyjazne”.