Nutricia rozbudowuje fabrykę w Opolu. Powstaje wydział żywienia dojelitowego

zakład nutricia w Opolu. Tanki zewnętrzne

Rozbudowa fabryki Nutricia w Opolu nabiera tempa. Już w przyszłym roku rozpocznie się produkcja w nowym wydziale żywienia dojelitowego. Realizacja projektu rozpoczęła się już 3 miesiące po ogłoszeniu we wrześniu 2023 r., wartej 230 mln zł, inwestycji. 1 lipca osiągnięty został ważny kamień milowy całego przedsięwzięcia – budynek przygotowano na rozpoczęcie instalacji procesu produkcyjnego i rozpoczęto instalację linii technologicznej.

Specjalizacja medyczna wymaga od fabryki najwyższej rangi innowacyjności i jakości. Produkcja diet do żywienia dojelitowego w wygodnych, samozasysających butelkach umocni pozycję opolskiej fabryki w globalnych strukturach firmy oraz zapewni bezpieczeństwo żywnościowe kraju.

„Przygotowania do inwestycji rozpoczęły się na początku 2023 r., a finalną zgodę otrzymaliśmy już niecałe pół roku później. To ogromna zasługa zespołu projektowego, który dzięki sumiennej pracy i bardzo dobrym relacjom z władzami lokalnymi był w stanie uzyskać wszystkie niezbędne pozwolenia w tak krótkim czasie, to ogromny sukces” – opowiada Sylwia Gałęzyka, Dyrektor projektu w Nutricia Zakłady Produkcyjne.

Prace budowlane rozpoczęły się we wrześniu 2023 r., w grudniu zakończono stawianie fundamentów, filarów i konstrukcji, a w okresie styczeń-marzec 2024 r. trwały wielotorowe prace zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynku. Przez kolejne powstały ważne elementy konstrukcji, jak dach, ściany i podłogi. 1 lipca osiągnięty został ważny kamień milowy całego przedsięwzięcia – budynek przygotowano na instalację procesu produkcyjnego i rozpoczęto instalację linii technologicznej.

Obecnie do produkowanych w Opolu 1500 różnych produktów dla niemowląt i małych dzieci, które trafiają do ponad 100 krajów na wszystkich kontynentach, dołączą kolejne produkty. To żywność medyczna służąca do żywienia dojelitowego, która była dotąd do Polski importowana. Dzięki nowej inwestycji będzie powstawała lokalnie, co przyczyni się do zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego kraju. Poza Polską, produkty będą trafiały do 46 krajów na świecie, z czego 87% to kraje europejskie. Do największych importerów należą Włochy, Niemcy, Wielka Brytania i Francja.

Żywność medyczna do żywienia dojelitowego to nowa kategoria produktów, która wymaga od fabryki najwyższej rangi innowacyjności i jakości podczas całego procesu produkcyjnego. Zainstalowane zostaną nowoczesne maszyny, a wszystkie procesy poddane zostaną automatyzacji.

„Preparaty do żywienia dojelitowego trafiają do pacjentów, którzy z różnych przyczyn nie są w stanie odżywiać się doustnie w sposób pozwalający na pokrycie zapotrzebowania organizmu na energię i składniki odżywcze, np. po udarze mózgu, w trakcie rekonwalescencji, wymagających specjalistycznego żywienia na skutek różnorakich chorób. To bardzo wrażliwa grupa osób, dlatego preparaty muszą być najwyższej jakości. Priorytetem będą dla nas dobrej klasy surowce i aseptyczny proces produkcji. Dzięki zaawansowanym technologiom i wyspecjalizowanej kadrze, staranność będzie szła w parze z wydajnością – nasz cel to roczny wolumen ok. 30 mln litrów rocznie” – zapowiada Sylwia Gałęzyka.

Zakłady Produkcyjne w Opolu będą 1. w Polsce, a 2. na świecie fabryką Danone  produkującą preparaty do żywienia dojelitowego w samozasysających butelkach, które wybiera aż 74% pracowników ochrony zdrowia. Komfort ich użytkowania wynika m.in. z ergonomicznego kształtu ułatwiającego uchwyt oraz samozasysającej i przezroczystej butelki. Nadaje się ona do recyklingu i odzysku, a odpady z tworzyw sztucznych są ponownie wykorzystywane przez producenta.

Specjalistyczne diety do żywienia dojelitowego dostarczają wszystkich składników odżywczych, niezbędnych dla funkcjonowania organizmu pacjentów, którzy nie są w stanie przyjmować pokarmów doustnie na skutek różnych jednostek chorobowych, m.in. chorób nowotworowych (szczególnie nowotworu żołądka, trzustki, jamy ustnej, krtani), neurologicznych (po udarze mózgu, choroby Parkinsona) czy nieswoistych zapaleń jelit.